Még most sem késő! Hogyan legyen jobb ez az éved?

Már bőven több, mint egy év telt el azóta, hogy azt hittük, csak egy pár hétig kell kibírni, hogy otthonról dolgozunk, online tanulunk. Egyre többször jönnek föl a facebook emlékeim között olyan megosztások, amikről még süt a helyzet újdonsága vagy amiben megjegyzem, ez is hamarosan a throwback posztok közé fog tartozni, amire már csak emlékezni lesz rossz egy kicsit jövőre. Ha.ha.ha. Kac-kac-kukac.

Nem, egy év múlva még egyáltalán nem a nosztalgia hat át minket ezeket a bejegyzéseket látva, sőt. Engem inkább a meglepettség szokott hatalmába keríteni, hogy milyen naivak voltunk, hogy azt hittük, csak egy hónap vagy kettő… (ha!)

Akár úgy érzed, jól vetted az akadályt és nem okozott gondot a bezártság, akár úgy, hogy még mindig nem tudtál ráhangolódni az új “normális” életre, nézzük, mi mindent tehetsz azért, hogy ne vesszen kárba ez az év!

GONDOLD ÁT

Ülj le egy bögre teával vagy egy pohár limonádéval, gyújts egy gyertyát vagy keress egy csendes zugot a természetben (lehet kert vagy erkély is). Idézz fel bármit a múlt évből, ami jól sikerült, aminek örülni tudsz – akkor is, ha akkor nem tudtál, de visszatekintve sikernek könyvelhető el. Még mindig beszélő viszonyban vagy a veled egy háztartásban élőkkel, a gyerekek csak kibírták a távoktatást és senki nem bukott meg, majdnem mindennap átöltöztél a pizsamádból (oké, lehet, hogy macinacira váltottál, de akkor is!), stb. Éld át a jó érzést, legyél büszke magadra!

KÖSZÖND MEG

Ehhez jobb, ha egyedül vagy, de legalábbis otthon. Veregesd magad vállon vagy simogasd meg a karod, miközben fölidézed az egyes sikereket és hangosan is mondd ki: Köszönöm. (Lehetsz specifikus is: köszönd meg a kezednek, hogy annyi ételt megfőzött, az agyadnak, hogy annyi matekháziban segített, a lábadnak, hogy annyi sétát megtett, stb.) Ha nagyon kényelmetlen, hogy hangosan kimondd, akkor csak gondolatban tedd meg és közben koncentrálj arra a testrészedre/képességedre, ami segített.

Ha eszedbe jut napközben vagy egy stresszes helyzetben kezd kicsúszni a lábad alól a talaj, gondolj arra, mit köszönhetnél meg a testednek, önmagadnak. Egy pár pillanatig koncentrálj arra és legyél valóban hálás!

OSZD MEG

Másokkal. Mosolyogj valakire, akivel mindig együtt utazol a buszon vagy pont összetalálkoztok ugyanazon az utcán naponta, mert ellentétes irányba mentek dolgozni. Ha már annyi mindent megköszöntél a testednek, terjeszd ki ezt a körülötted élőkre. Kinek köszönhetnéd meg a jelenlétét – vagy épp azt, hogy hagyott békén a magad dolgával foglalkozni és nem zargatott az övével – , a rendszeres segítségét, amit máskor természetesnek veszel?

IRTSD A GAZT A KERTEDBEN

Nem a kertészkedésre gondolok, hanem a negatívra, a mérgezőre, a más elől értékeset elszívóra – legyen az gondolat, ember vagy kapcsolat. Belegondoltál már, hogy mennyi mindentől szabadultál meg egy év alatt, amiért tenned sem kellett? Ezek némelyike, mint például a tömegnyomor a buszon, a halszag az irodában vagy az állandó hangzavar a munkahelyeden vissza fog jönni, nem tehetsz ellene. De sok minden van, amiről most elgondolkodhatsz, ha eddig még nem tetted, és tehetsz konkrét lépéseket azért, hogy ne üssék föl újra a fejüket a kertedben.

Néhány dolog, amin dolgozhatsz:

– Melyek azok a műsorok, amiket megszokásból nézel, de csak az idődet rabolják?
– Milyen szokásokat untál már eddig is és most élvezed, hogy elmaradnak vagy megváltozott a módjuk (pl. kártyás fizetés kp helyett, több online elérhetőség hivatali sorbaállás helyett)? Hogyan tudnád az új szokásokat megtartani, ha majd visszatérünk a “normális” élethez?
– Állandóan tele a hírekkel meg a negatív és/vagy bunkó kommentekkel a facebook hírfolyamod? Nézd át, kiknek az oldalát követed és szelektálj!

TÖLTSD MEG

Tudniillik, a teret, időt, helyet, ami fölszabadult a “gazolás” után. Ne csak távolítsd el a negatívat, töltsd meg pozitívval helyette! A blog facebook oldalán bemutattam pár oldalt, amit a hírportálok helyett kezdtem követni – nézd meg őket, illetve találj kedvedre való honlapokat, elfoglaltságot, embereket. Vagy töltsd olyannal az időt, amire eddig mindig kevés jutott.

MENJ A TERMÉSZETBE

Sétálj a fák alatt, ülj a fűre, hallgasd a madarakat reggel, amikor ébredsz, nézd a hangyákat, ahogy szaladgálnak. Ha van lehetőséged nagyobb kirándulásra, túrára, használd ki! Menj le a folyópartra és nézd a hullámokat. Ülj le egy padra a napsütésben.


MOZOGJ

Ha lehet, a friss levegőn, ha mást nem, sétálj. De otthon is. Pakolássz, rendezkedj, takaríts. Táncolj! Ha rendszeresen szoktál sportolni, keress YouTube-on elérhető fitnesz- vagy jógavideókat.

Vigyázz magadra – ha eltunyultál a karantén alatt vagy korábban sem voltál túl fitt, kezdd óvatosan. Itt van néhány nyújtás, amit inaktív vagy éppen sérülésből felgyógyult emberek is biztonsággal végezhetnek.


Safe Stretches for Beginners – hát- és lábfájásra, csípőfájdalomra szuper. Kb. 20 perc néhány egyszerű gyakorlattal, amikhez csak párna, egy sál/kisebb törölköző és egy fürdőlepedő/pléd szükséges. A gyakorlatokat könnyítéssel is bemutatja (azokhoz kellenek a kellékek). Végezhető földön vagy ágyban is.

Stretches for Tense Shoulders – Váll- és hátfájdalom enyhítésére. Hasonló hosszúságú, mint az előző, de ülve, akár székben vagy ágy szélén is végezhető. Egy sál vagy kisebb törölköző jól jöhet, könnyítésre.

PRÓBÁLJ KI VALAMI ÚJAT

Kísérletezz új/más receptekkel – vagy éppen a főzéssel, ha eddig nem nagyon főztél -, olvass számodra új íróktól vagy nézz olyan műfajú filmeket, amiket nem szoktál. Vegyél elő valamit, amit már rég ki akartál próbálni, de mindig halogatod. Szánj időt relaxálásra, tanulj meg végre horgolni vagy rajzolj, színezz, töltsd le a Duolingot a mobilodra vagy használd a gépeden és kezdj el nyelvet tanulni!

Ha bármit kipróbálhatnál, mi lenne az? Ha most nincs is rá lehetőséged, mit tudnál tenni azért, hogy közelebb kerülj hozzá? Szeretnél valami új szokást elsajátítani? Most egész jó az idő rá, ennél jobb nem lesz!

TÁMASZKODJ A RÉGI JÓ BEVÁLTRA

Pont az ellenkezője az előzőnek – segítsd magad azzal, hogy a jól bevált szokásokat, rutinokat használod vagy épp leporolod őket és újra kezdesz rájuk hagyatkozni. Az új megtanulása izgi, motiváló lehet, de egy idő után elképzelhető, hogy a lelkesedés elapad, még mielőtt az új szokásból bevált rutin lesz. Ezért ne próbálj meg mindent egyszerre frissíteni, megváltoztatni. Különösen nehéz időszakokban (gyász, betegség) pedig igazán fontos, hogy legyenek szinte önműködő “programjaid”, amiket robotpilótába kapcsolhatsz. Ha valami jól működik, nem kell megjavítani, nem kell pusztán a változtatás kedvéért megváltoztatni.

B TERV(EK) / ALTERNATÍVÁK

Hirtelen annyi minden megváltozott körülöttünk a karanténhelyzettel, a legtöbb dolog rajtunk kívül álló ráadásul, nincs ráhatásunk egyáltalán vagy csak nagyon kicsit. Ez nem jelenti azt, hogy semmit sem lehet már csinálni, amit szerettünk, amit megszoktunk. Egy kicsit át kell variálni, meg kell találni a “jelenlegi univerzumbeli” megfelelőjét. (Mint a Sliders-ben, mindenkinek volt egy alteregója a másik univerzumban 🙂 De szerettem azt a sorozatot!)

Néhány ötlet:

Edzőterem helyett

tornázz otthon / online (sok oktató tart órát zoomon)
– járj el futni/gyalogolni
– menj ki egy szabadtéri konditerembe
– ha nincs súlyzód otthon, tölts meg két palackot homokkal és annyi vízzel,amennyit magába szív

Kulturális események/szórakozás

– sok színházi előadás látogatható lett online (facebook események között is találhatók) jegy vásárlása ellenében
– de rákereshetsz régi színházi vagy koncertfelvételekre YouTube-on is
– ha szereted a standup-ot, kövesd be kedvenc humoristáid facebookon, így értesülhetsz az online elérhető estjeikről, illetve visszanézhetsz felvételeket YouTube-on is
– koncertek is elérhetők YouTube-on, illetve sok válogatást is találhatsz, pl. zeneszerzők szerint csoportosítva
– kedveld kedvenc íróid facebook oldalát és vegyél részt a beszélgetésekben, ha esetleg van, lépj be zárt csoportjaikba, ahol egész jó kis közösségek alakulhatnak ki
– a facebook események kimeríthetetlen tárháza a különböző alkalmaknak, legyen szó barangolásról képtárban vagy idegen tájakon, gyerekeknek vagy épp felnőtteknek szóló kreatív eseményekről, de ha beszélsz angolul, nézz rá az Eventbrite-ra is, ahol sok – ingyenes és/vagy adomány ellenében is látogatható – program található
– de tulajdonképpen senki nem akadályozhat meg abban sem, hogy te magad hozz létre valamit: könyvklubot Zoomon, női kört, családi kvízestet vagy közös koktélozást/kávézást Meets-en

Vallási alkalmak: istentiszteletek, konferenciák, dicsőítő koncertek


– ha tartozol valamilyen gyülekezethez, valószínűleg már tudsz róla, hogyan érheted el a prédikációkat, üzeneteket
YouTube ismét a segítségedre lesz
– a különböző egyházak honlapján is tájékozódhatsz

Sport

Bevallom, ebben nem nagyon vagyok érdekelt, de szerintem közvetítenek meccseket, játékokat, még ha személyesen nem is látogathatók ezek. Tévében, a csatornák honlapjain, a csapatok saját oldalain nézelődj.

Társaság

– nyilván személyesen összejönni, illetve társaságba járni most nem igazán lehet, de beléphetsz különféle csoportokba a facebookon (állatok, növények, főzés, horgolás-kötés, kertészkedés, stb.) – ami létezik, az mind van facebookon is, ez biztos
– legyél aktív ezekben a csoportokban és ha valaki különösen szimpatikus, akár messengeren külön is beszélgethettek (túl sok személyes adatot ne adj meg és ne feledd, hogy az interneten nem mindenki az, akinek mondja magát!)
– az online társkeresés sem állt le, nekem több ismerősöm is a lockdown ideje alatt ismerkedett sikerrel
– temérdek tanfolyam is elérhető, rövidebbek-hosszabbak, akár csak hobbiból, akár konkrét karrierváltás vagy továbbtanulás céljából is találhatunk megfelelőt könnyedén

Amondó vagyok, egy kis gondolkodásmód-váltással nagyon sok jót ki lehet(ett) hozni ebből a karantén időszakból, de ha eddig te csak odáig jutottál, hogy kigurultál az ágyból és örültél, hogy fogat tudtál mosni, mielőtt be kellett logolni a hómoffiszba, akkor sem vagy lemaradva, nyugodtan belekezdhetsz ma is! Ahogy Earl Nightingale mondta: “Soha ne add fel az álmot, csak annak az ideje miatt, amelyre szükség lesz. Az idő úgy is el fog telni.”

Az idő úgy is el fog telni.

Earl Nightingale

Ehhez mit szólsz?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s