A láthatatlan munka – amit Te is végzel nap mint nap

Hogy lehetne a munka láthatatlan? – kérdezheted magadban. Nos, ha még azt is mondom, hogy nemcsak láthatatlan, de fizetetlen is, akkor már végképp nem tudja az ember, mire is gondoljon. Nem is látszik, fizetség sem jár érte, akkor mégis minek csináljuk?

az ilyen jellegű munka főként akkor kap figyelmet, ha nincs elvégezve

(KSH)

Na jó – gondolhatod magadban -, most már aztán tényleg sok a jóból, nem látszik, de látszik, ha nem csinálom, de se ekkor, se akkor nem kapok érte fizetést…?

Nem csigázlak tovább, álljon itt a hivatalos definíció.

„A láthatatlan munka az a fizetetlen munka, amit a háztartáson belül vagy önkéntes munkaként a közösség javára végeznek a társadalom tagjai. Az ilyen jellegű munka főként akkor kap figyelmet, ha nincs elvégezve, hiszen a lakosság életkörülményeinek nemcsak a jövedelem, a munkaerőpiaci szerepvállalás, hanem a háztartásban vagy önkéntes tevékenységként végzett munka is szerves, jelentős részét képezi.” (KSH, Háztartási munka, önkéntes munka, láthatatlan munka, 2017)

Most, hogy tudod, miről van szó, teljesen egyértelművé válik ez a sajátságos jelenség.

Attól függően, hogy milyen berendezkedésű családban élsz, illetve másokkal élsz-e egyáltalán együtt, különböző mértékben veszed/veheted ki a részed ebből a munkából. De tudod, hogy mennyire? Tisztában vagy vele, mi mindent csinálsz egy nap vagy egy hét alatt? Elgondolkodtál valaha azon, hogy miért pont Te és miért pont azokat a tevékenységeket végzed el, amiket? Lehet, hogy még sosem, de az is lehet, hogy naponta fölteszed magadnak a kérdést, hogy”miért kell mindig mindent nekem csinálnom?!”.

Szél Felícia, a https://feliciamegirja.hu/ oldal írója összeállított egy helyes kis dokumentumot, ami gyönyörűen kilistázza a háztartásban/ház körül végzett teendőket, nem is akárhogy! Az egyes tevékenységeket külön pontokra bontja le, így megkönnyítve annak a beazonosítását, hogy az egyes feladatsorokra mennyi idő jut, illetve ki szokta elvégzeni (vagy éppen ki más is végezhetné).

Cili szavaival

Ez a táblázat azért készült, hogy felmérhesd a láthatatlan munkát a családodban. Igyekeztünk benne minden olyan átlagos tevékenységet összefoglalni, ami

 • nem kapcsolódik a hagyományos értelemben vett munkához: tehát nem kap érte fizetést, aki elvégzi;
 • nem is szabadidős tevékenység: tehát alapvetően nem azért kell elvégezni, mert felölt és szórakoztat, hanem azért, mert a család működéséhez szükséges;
 • és ami nem csak valamiféle „mánia”, tehát valakinek a családból előbb-utóbb mindenképp meg kell csinálnia.

  Egyes tevékenységköröket résztevékenységekre bontottunk, mert sokszor a valóságban is eltérő időben zajlanak, és nem feltétlenül ugyanaz az ember fejezi be, mint aki elkezdte.

  Fontos kérdések a kitöltéshez, a mérlegeléshez, a feladat „kiszervezéséhez”:

 • Mivel megy el a legtöbb idő?
 • Melyik tevékenység számodra a legkellemetlenebb, legidegesítőbb, legfrusztrálóbb?
 • Melyik az, ahol TÉNYLEG fontos, hogy te végezd el?

  Nyomtasd ki a táblázatot és írd bele a válaszaidat! Nem elég csak átolvasni és gondolatban kitölteni. Szánd rá az időt és töltsd ki! Meglátod, a végén lesznek meglepetések és felismerések, amelyeket aztán a család többi tagjával is érdemes lesz majd megosztanod, megbeszélned!A táblázatot a képre vagy az alatta lévő ‘letölthető’ feliratra kattintva tudod megnézni, illetve letölteni. Ha kitöltötted és hasznosnak találtad, esetleg átszerveztetek valamit a családdal ennek következményeként, oszd meg velünk a hozzászólásokban!

Hírdetés

Ehhez mit szólsz?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s