Készítsd magad házilag! #1 – Mosópor

Már nagyon régóta készültem megcsinálni a saját, házi mosóporomat. Rengeteg receptet olvastam, por alakú, folyékony, ennyi liter, annyi főzés, reszelés, stb. Sok utánaolvasás után arra jutottam, hogy a porral fogok próbálkozni, mivel az nekem jobban bejön. Készítésileg is, használatilag is.

Az alapvető hozzávalók nagyjából megegyeznek, főleg mennyiségileg vannak eltérések a receptek között. Olyat választottam, amihez pusztán csak 3 dolog kell: szappan, mosószóda és bórax.

Ez utóbbi okozott problémát állandóan, mert egyrészt nem találtam sehol, másrészt sokszor az emberek azt sem tudták, miről beszélek. Pedig tudtam, hogy itt is létezik, mert Kim és Aggie műsorában, a How Clean Is Your House? sorozatban, ahol nagyon koszos lakásokat takarítanak ki Britannia-szerte, többször is ajánlják és mutatják is, ahogyan felhasználják.

Az egyik szupermarketben mondták, hogy ők nem tartanak, de menjek egy hardware store-ba (háztartási, műanyag- és vegyiáru bolt a magyar megfelelője), ott biztos van. Be is mentem egy közelibe, aminek egy nagy darab arabos kinézetű idősödő férfi a tulajdonosa, na ott minden volt, de bóraxot nem találtam. Amikor rákérdeztem, mondta, hogy persze, persze, tudja mi az, gyerekkorában sokat játszottak vele. (Itt kicsit megdöbbentem, hogy hol a csudában tölthette a gyerekkorát, ahol vegyszerekkel engedik játszani a gyerekeket, de még időben rájöttem, hogy ő a Tetris-re gondolt. Amit otthon is sokan előszeretettel ejtettek Tetrix-nek. 🙂 Az a fránya X!)

A múltkoriban a közeli patikában próbálkoztam, ott a nő életében nem is hallotta még ezt a szót, ezért megkérdezte a kollégáit, de ők is csak pislogtak meg tátották a szájukat, aztán susogtak maguk között a monitor előtt és végül a nő azzal jött vissza, hogy nézzem meg, interneten tudok-e rendelni.

A következő üzletben, a Scotstoun Emporiumban végre találtam valamit, amit Borax Substitute-nak, azaz bóraxhelyettesítőnek hívnak. Az eladónő el is magyarázta, hogy a bórax eladását betiltották és csak ezt árulhatják.

Úgyhogy megvolt végre mindenem, több évi keresgélés-tervezgetés után 10 perc alatt elkészült az én kis házi mosószerem!

home made washing powder

Mi kell hozzá?

1 db szappan (az, amit öreganyánk szappanynak mondana, tartózkodjunk a Dove féle, hidratálót tartalmazó fajtáktól)
2 csésze bórax
2 csésze mosószóda
reszelő
befőttesüveg, műanyag flakon vagy ilyesmi, amiben tarthatjuk

A szappant lereszeljük. Az eredeti recept készítője ötletesen a konyhai aprító-szeletelő-felnégyelő gépét használta, hogy kényelmesen, gyorsan meglegyen. Egész pontosan 3 percbe tellett lereszelnem kézzel, a hagyományos konyhai reszelőn. (De lehet, hogy Amerikában bazinagy szappanok nőnek vagy énnemtudommi.) De ha szeretnél egy percet spórolni a reszelésen és 4-gyel többet rászánni a mosogatásra vagy csak szereted használni a gépet, akkor tedd nyugodtan.

Hozzáadunk két csészényi bóraxot és ugyanennyi mosószódát és jól összekeverjük. A csésze itt az amerikai receptekben használatos mértékegység, 240 ml-t jelent.

Egy mosáshoz kb. 1/4 csészényi, tehát 60 ml mosószert használjunk. Nagyon koszos ruhák esetén 90-120 ml is mehet az adagolóba. Természetesen lehet vele kísérletezni, akár a meglévő mosópor mennyiségét csökkenteni és ezzel a házi megoldással kiegészíteni. Az otthoni árakat nem tudom, de itt a bórax is meg a mosószóda is olcsó és a kapott mennyiség elég sok mosásra elég, jelentősen kevesebbre jön ki, mintha megvenném a dobozos mosószert a boltban.

Figyelmeztetés! A lereszelt szappant ne hagyjuk magára, felügyelet nélkül, főleg, ha gyerek (vagy férj) van a családban. Aljas módon sajtnak álcázza magát. Az üveget címkézzük föl és lehetőleg tartsuk olyan helyen, ahol kisgyerek, kutya, macska, vakegér nem férhet hozzá.

 

 

Hírdetés

Készítsd magad házilag! #1 – Mosópor” bejegyzéshez 2 hozzászólás

    1. Haha, it can be indeed! But you can make it fun. You may want to check out my newly started English blog on frugalfitandfabulous.com to see the recipe 🙂

Ehhez mit szólsz?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s