Téli hangulat avagy hogyan éljük túl a sötétet 2. rész

A bejegyzés első részében már írtam a napfényhiányról, annak hatásairól, a téli búskomorság tüneteiről. Ideje hát megismerkedni néhány megoldással, ötlettel, hogyan kezeljük, ha már egyszer elért minket ez a rusnyaság.

Tippek, javaslatok

1. Töltsünk mindennap időt a szabadban

Igyekezzünk naponta időt szakítani arra, hogy legalább egy 15-20 percet legyünk kint napközben, amikor még világos van. Csippentsük le az ebédidőből, bármilyen szünetből, amit a munkánk során felhasználhatunk. Lehetőleg sétával, aktívan töltsük ezt az időt és nézelődjünk. (értsd: ne a telefonodat böngészd)

2. Mozogjunk

Már a séta is mozgás, de egészítsük ki tornával, tánccal, kutyasétáltatással, sima esti sétával, biciklizéssel, stb. A kedv javítására jó olyan gyakorlatokat végezni, amik széles mozdulatokkal járnak (pl. karkörzés, mélyguggolás), illetve bármi olyat, ami a szívverésünket meglendíti. Nekem van egy szobai trambulinom, azon szoktam ugrálni, zenére. Totál mindegy, hogy hogy, csak kalimpálj ide-oda és ugrabugrálj (aka mental dance*), kit érdekel, hogy nem megy ritmusra és semmilyen tánclépést sem tudsz?! (Arra figyelj, hogy a függöny be legyen húzva, nem kell az egész szomszédságnak látni, még rádhívják a mentőket 🙂 )

*aka: also known as, azaz úgyis ismert, mint
*mental dance: őrült tánc

3. Együnk – de mit?

Ilyenkor az ember, de leginkább az ember lánya hajlamos a szénhidrátok, péksütik, csokik és egyéb junk food-ok habzsolására, mert ezek egy rövid ideig tartó jóérzést okoznak az agyban. Aztán gyorsan hihetetlen rossz érzést, amikor egy hét múlva ráállsz a mérlegre. Ha elkezded, nehezebb abbahagyni, de nem lehetetlen.

Na, de mégis akkor mit egyek? – kérdezheted jogosan.

Proteint, jó sokat – azaz húsokat, szóját, babot, lencsét.

Sok zöldséget, gyümölcsöt – helyezd a hangsúlyt a zöldségekre, jobban telít és kevésbé cukros, mint a gyümölcsök.

Egyéb étrendbeli korlátozásoktól, preferenciáktól függően tejtermékeket, magvakat.

4. Pótoljuk, ti. a napfényt

Erre több termék is lehetőséget ad. Egyik ilyen a SAD-lámpa, amit én is használok. Vehetünk a természetes fényhez nagyon hasonló fényt kibocsátó villanykörtéket vagy éppen egy lightbox-ot. (Ennek nem tudom, van-e magyar neve, de a szóra kattintva a wikipedia képén láthatjátok, hogy néz ki.)**

**Semmilyen juttatást nem kapok a lámpa bemutatásáért és semmilyen kapcsolatban nem állok ilyen termékeket forgalmazó cégekkel.

Az én SAD-lámpám pedig ilyen:

Nagyon kis takaros, nem foglal túl sok helyet, de nagyon hasznos jószág. A középső képen látható három gomb, ezekkel lehet ki-, illetve bekapcsolni, valamint állítani a fényerősségen. A világítás hosszát is be lehet állítani. Nekem pl. 20 percre, azt hiszem, teljes erősségre van állítva. Ha megnyomom a középső gombot, akkor halványan világítani kezd, majd egyre erősödik és 20 perc után elhalványodik és magától kikapcsol. Napi minimum 30 percet javasolnak a fényében ücsörögni, nekem már a 20 perc is érezhető változást hozott, de ha van időm akkor megyek még egy kört. 🙂 Kb. fél méterre vagy közelebb célszerű ülni hozzá, de úgy, hogy ne nézzünk bele közvetlen. Ha jól emlékszem, akkor valami 72 kis LED-égőcske van benne, azok ilyen fehéres fénnyel világítanak, ahogy az utolsó fotó is mutatja.

Ennek van ébresztőórás változata is, ahol egy nagy égő van egy állítható ébresztőhöz kötve. Annak a lényege, hogy ha beállítod mondjuk reggel 6-ra, akkor előtte kb. fél órával már elkezd “derengeni”, hasonlóan a hajnali fényhez, így készítve föl a szervezeted az ébredésre. (Egyszer egy kolleganőm reggel elkésett, mint kiderült azért, mert ez a nyavalyás égő szétrobbant neki. Két macskája van, muszáj volt összetakarítania az üvegdarabokat. Meg gyanítom, a szívbajt is ki kellett hevernie… Kellemes pirkadatra vágysz, ehelyett a tüzérség ébreszt! 🙂 )

Ti használtatok már bármilyen fényterápiát?

Hírdetés

Téli hangulat avagy hogyan éljük túl a sötétet 2. rész” bejegyzéshez 3 hozzászólás

  1. De jó, tetszik ez a lámpás ötlet. A többi is, de azokat csináltam eddig is. 🙂

  2. Átemelte szimplán jó és hozzászólt:

    Még mindig sötét…

    Tavaly ugyan nem használtam a lámpát, de idén úgy döntöttem, előveszem megint! Itt az ideje az ebédszüneti séta beépítésének is.

    Ha te sem szereted a sötétet, ha érezhetően fáradtabb, letargikusabb vagy, íme néhány ötlet, ami segíthet!

Ehhez mit szólsz?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s