A kacattalanítás mint életforma

Nem hívom lomtalanításnak, mert az számomra mást jelent.

Lakótelepek évente egyszer megrendezett banzáját, ahol sokszor még használható, de még többször totál hasznavehetetlen cuccok kerülnek az utcára, hogy a lépcsőházat rendbentartó személynek aztán ne legyen nyugta egész éjjel, mert arra kell figyelnie, hogy reggelre ne hordják szét a kukatúrásban érdekeltek a lomokat, mert akkor nem fogja elvinni a szemetesautó.
(Miért, ó, miért is nincs nálunk garázsvásár? Megoldaná a helyzetet, ami még használható, részben vagy egészben, attól a tulajdonosuk normális úton, egy kis készpénz fejében megszabadulhatna, az új tulaj pedig örülhetne, hogy potom pénzért jutott hozzá ahhoz, ami kellett neki és amit ma már talán nem is lehet kapni. Mert ha van egy régi sütőd vagy hűtőd, amit már nem is gyártanak, de a tied még működik, csak éppen a rácsa, üvegpolca hiányzik, azt ma már tuti nem kapod meg sehol. Különben is, hol árulnak hűtőbe való üvegpolcot egyáltalán?!)

A kacattalanítás ellenben minden méretű és funkciójú tárgyra vonatkozik. Kacat kategóriába többféle módon lehet bejutni és olyan tárgyak, eszközök is kvalifikálnak, akik lom kategóriában még csak a nevezésig sem jutnak el.

 • Használod?
 • Szereted? Szép emlékeket idéz?
 • Van helye?

Ha valamit nem használsz, nem kötődsz hozzá és ráadásul ide-oda kell pakolgatni a lakásban, az kacat. De kacat akkor is, ha nem használod és esztétikai funckiója sincs (pl. két botmixer), ha undorral gondolsz rá (a legutálatosabb osztálytársad húzott karácsonykor és tőle kaptad) vagy egyszerűen nem kötődsz hozzá és még a helyet is fölöslegesen foglalja.

Kacat minden, ami “jó lesz még majd valamire”.
Ha most (illetve pár hónapon belül) nem használod föl, akkor nem éri meg megtartani. Fogja a port, foglalja a helyet és – bámilyen hihetetlen – elszívja az energiádat, rátelepszik a lelkivilágodra.

Nyilván vannak szezonálisan felhasználható dolgok, mert medencetakarításhoz például csak nyáron kellenek az eszközök, de ez nem jelenti azt, hogy akkor az télen kacat. Ugyanígy a nyári-téli ruhák (kivéve Skóciában :), mert én itt minden ruhát mindig elöl tartok és mindet használom is, kivéve a vászonblézeremet, mert azt csak nyári időszakban. De amúgy mindent hordok mindig.), csizmák, sífelszerelés, búvárruha, stb.

Kacat megtartani a régi ruhákat, “majd még úgyis belefogyok” címszóval (ha csak max. 5 kg-ra vagy a súlytól, akkor talán nem, de ha 10-nél többet kellene fogynod, akkor inkább ajándékozd, add el és ha majd lefogytál, akkor vegyél magadnak egy újat), a sporteszközöket, amiket nem használsz. Add el és inkább vegyél rajta egy sportcipőt, amiben eljársz futni, egy aerobik bérletet, próbáld ki a jógát vagy vegyél egy olyan eszközt, amit használni is fogsz.

Miért nehéz kacattalanítani?

Az érzelmi kötődés miatt.  Ez az egyetlen oka, hidd el. Amikor nem akarsz kidobni egy régi ruhát, az nem a ruha miatt van, hanem mindazok miatt az emlékek miatt, amikor jól érezted magad benne, amikor még vékony voltál, stb. Ha most már nem megy rád, akkor nem lesznek benne új parti-emlékek, nem fogja senki megdicsérni és vékony sem vagy. (Kár.) Ha emlékezni akarsz rá, fényképezd le és ajándékozd oda olyannak, akinek szüksége van rá.

Mit tehetsz a kacattal?

 1. kidobod
 2. elajándékozod
 3. eladod
 4. keresel neki helyet és használod (lehet, hogy ha egyes tárgyakat kiszortírozol, szabadul föl hely valaminek, ami kacatnak látszott, mert sosem volt helye, csak kallódott ide-oda a lakásban)

+1. Vigyázz! A 4. pont veszélyeket rejt magában, nevezetesen a kacat-átcsoportosítást. Egy ötlet ahhoz, hogy ezt elkerüld: ha valamiről úgy sejted, csak helyhiány miatt lett kacat, tedd félre kb. 3 hónapig. Ha egyetlen egyszer sem jut eszedbe, nem akarod használni, nem kell elővenni, akkor a 3. hónap végén 1-3. pontok lépnek életbe.

Nem azt mondom, hogy múzeumszerű legyen az otthonod, hogy soha semmi ne legyen elöl a polcokon, asztalon. De figyelj arra, hogy ezek a holmik ne vegyék el előled a teret, ne szívjanak le és ne tarts meg semmit csak azért, hogy hátha. Duplán jó, ha valamit elajándékozol, eladsz, mert helyet szabadítasz föl magadnak és örömet okozol valaki másnak, aki talán nélküled soha nem jutott volna hozzá az adott dologhoz.

Alapelvek:

 • a kacatot nem lehet rendbentartani
 • a kacat elfoglalja az élettered, elszívja az energiád
 • a kacat mindig visszasomfordál, ha nem figyelsz oda (szerintem az ajtó alatt a küszöbnél jönnek be), ezért:
 • ha valami új kerül az otthonodba, ajándékozz tovább legalább egy régi holmit, így nem gyűlik!

∞∞∞Θ∞∞∞

Feladat a mai napra:

Válassz ki a konyhában egy szekrényt, a kamra egy polcát vagy más tárolórészt és 15 percet tölts el szortírozással. Vizsgáld meg, hogy kell-e, használod-e (van-e belőle esetleg kettő?), a helyén van-e, van-e egyáltalán helye. Ha nem (illetve egy fölösleges), akkor döntsd el, hogy kidobod vagy továbbadod.

A héten mindennap lesz egy 15 perces szortírozás, készíts elő dobozokat, zsákokat, a megtartani való, továbbadandó és szemétbe való holmiknak. Az 1-es dobozt nap végén pakold el, a 2-es és 3-as dobozokat hét végéig ütemezd be. Addig készíts fotókat róluk, keress egy weboldalt, ahol ingyen vagy olcsón el tudod őket adni, esetleg kérdezz körbe az ismerősöknél, hogy szükségük van-e valamire. Ne tedd őket a padlásra, picébe, műhelybe, garázsba, hogy majd egyszer eladod őket! Lépj akcóba legott, különben egy helyben fogsz toporogni!

Légy hálás mindazért, amid van, mondj érte magadban köszönetet és örömmel add tovább!

Hírdetés

A kacattalanítás mint életforma” bejegyzéshez 2 hozzászólás

 1. Micsoda “véletlen”! Épp ma kezdtem egy kis kacattalanításhoz, aztán pedig megláttam a cikkedet. KÖszi a hasznos tippeket, igyekszem megfogadni őket! Rám férnek, mert sajnos szeretek ragaszkodni a dolgokhoz 🙂

Ehhez mit szólsz?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s