30+1 ötlet a spórolásra

Mostanában elég sokat voltam betegszabadságon, 1,5-3 napot dolgoztam csak hetente. Már több, mint egy éve contractor vagyok, azaz határozott idejű szerződéssel dolgozom, egy közvetítő cégen keresztül. Ez azzal jár, hogy nem vagyok jogosult táppénzre; ha nem dolgozom, nem kapok fizetést.

Többek között ez adta az ötletet a következő poszthoz, ahol ötleteket olvashattok arra, hogyan nyújtsátok tovább a takarót és milyen spórolási tippeket vethettek be, ha háztartási költségeken kell csökkenteni.

 1. Tervezz heti menüt. Írd nyomtatható menülapokra, a naptárba ceruzával vagy kis post-it-ekre.
 2. Írj bevásárlólistát. Mindig. (Ugye, milyen jó, hogy megtervezted a heti étkezéseket?) Tartsd magad hozzá. Ha jár szupermarketes szórólap, már előre tájékozódhatsz és az akciós áruk köré tervezhetsz néhány fogást.
 3. Használd a kuponokat, de csak akkor, ha egyébként is megvennéd az adott élelmiszert. Figyelj arra, hogy lehet, hogy a kupon akár 1 fontos engedményt is ad egy bizonyos termékre, de az még így is lehet drágább, mint az a márka, amit rendszeresen veszel!
 4. Ha nincs már raktáron az engedményes áruból, kérdezz rá, hogy beválthatod-e később, amikor már lesz, a kupon lejárati idején túl. Vagy beválthatod-e hasonló értékű, de más márkájú termékre. (Ez üzlettől is függhet, és előfordulhat, hogy nem minden dolgozó tud róla. Ne követelőzz és légy udvarias.)
 5. Készíts price book-ot, azaz egy kis árkövető füzetet. Ebbe vezetheted az egységenkénti árat boltonként, illetve a leértékeléskor fizetett árat. Ez különösen hasznos lehet, ha a címkék bizonyos termékek árát £/kg, míg másokét £/font egységben adják meg… Döntsed el, melyik cseresznye az olcsóbb. (Én általában csak fejben számolok, de ez kiveri a biztosítékot!) Ennek segítségével figyelheted, mikor vannak leárazások (általában 12 hetes ciklusokban) és föltöltheted a készleteket a nem romlandó árukból.
 6. A szupermarketek az esti órákban, illetve vasárnap délután általában leértékelik az árukat, hogy így pörgessék ki őket a friss feltöltés előtt. Érdemes ilyenkor menni bevásárolni.
 7. Lépj egy “szinttel” lejjebb! Ha eddig márkát vásároltál, próbáld ki az áruházak sajátmárkás termékeit.
 8. Csomagolj ebédet a munkahelyedre. Ha tudod, hogy többször is eszel odabent, csomagolj uzsonnát is!
 9. Készítsd magadnak a kávét, mochát és vidd el termoszban vagy vigyél magaddal instant kávét, teafüvet.
 10. Mindig legyen nálad víz és rágcsa, ha elmész otthonról (pl. keksz, zöldség-gyümölcs), hogy ha megéhezel, -szomjazol, akkor se költs bolti vízre, üdítőre.
 11. Soha ne menj éhesen bevásárolni.
 12. Főzz nagyobb adagot és egy részét fagyaszd le.
 13. Legyél kreatív és a megmaradt alapanyagokat, ételeket is használd föl, hogy ne menjen kárba.
 14. Próbáld ki a Once A Month Cookingot – az egy hónapban egyszer főzést.
 15. Termessz a kertedben, erkélyeden zöldséget, fűszernövényt. Csereberélhetsz is a szomszédokkal, tojásért paprikát, almáért paradicsomot.
 16. Cseréld az égőket energiatakarékosra.
 17. Szigeteld az ajtókat, ablakokat.
 18. Télen húzd el a vastag függönyt az ablakok előtt, esetleg tegyél föl az ajtók elé is ideiglenesen vagy használj huzatpárnákat.
 19. A radiátorok mögé erősített alufólia segít benntartani a meleget.
 20. Öltözz az évszaknak megfelelően  otthon is! Ki mondta, hogy decemberben rövidgatyában kell otthon flangálni?! Tekerd lejjebb a fűtést (ha 1 fokkal lejjebb veszed, azzal már 10%os csökkenést is elérhetsz a villanyszámlán), nyáron pedig tekerd följebb a klímát.
 21. Ha nem szükséges a villany, olvasáshoz, munkához, tölts egy-egy estét gyertyafényben.
 22. Ne tévézz mindig – vegyél elő egy könyvet vagy csak beszélgessetek.
 23. Éjszakára kapcsold le a háztartási gépeket, mert azok készenléti állapotban is fogyasztják az áramot.
 24. Nézd át a szolgáltatók díjszabásait, árajánlatait, hasonlítsd őket össze, lehet, hogy találsz kedvezőbb csomagot egy másik áramszolgáltatónál vagy más csomagra cserélheted a TV+internet+telefon szolgáltatást, jobb feltételeket kaphatsz a mobilszolgáltatótól. Gyakran már a szándék jelzése, hogy kész vagy elhagyni egy szolgáltatócéget elég ahhoz, hogy egy jobb tarifacsomaggal álljanak elő.
 25. Ne folyasd a vizet, amíg fogat mosol, borotválkozol és zuhanyzáskor is használd a matróz- vagy kollégistamódszert: vizez, elzár, szappanoz, leöblít.
 26. Fürdés helyett zuhanyozz.
 27. Ne folyóvízben mosogass, legalább hetente egyszer.
 28. Helyezz egy téglát, vízzel telt palackot vagy zárható műanyag zacskót a wc-tartályba.
 29. Ha valami elromlik, előbb próbáld megjavítani, mielőtt újat vennél. Ha mégis szükségesnek tűnik a vásárlás, nézz körül, találsz-e valamit, aminek új funkciót lehetne adni?
 30. Ha mégis muszáj vásárolni, próbálj meg használtan venni, amit lehet, pl. bútor, ruha, szerszámok, háztartási gépek. Ha valamit csak havonta vagy még ritkábban használsz, beszéljetek össze a barátokkal, ismerősökkel és rakjatok össze közösen egy “nagy szerszámosládát”.

+1. Ne érjen készületlenül egy pénzügyileg rosszabb hónap, legyen terved arra, mik azok a kiadások, amiket le tudsz faragni, ki tudsz iktatni, ha hirtelen szükséges.

Ez csak néhány ötlet, ami hirtelen eszembe jutott, remélem, van olyan, aminek hasznát veszitek.

Ti milyen módszerekkel spóroltok?

Hírdetés

30+1 ötlet a spórolásra” bejegyzéshez egy hozzászólás

Ehhez mit szólsz?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s