Téli hangulat avagy hogyan éljük túl a sötétet 1. rész*

* Legyünk optimisták, hogy túléljük és lesz 2. rész is 🙂

Októberben költöztem Skóciába, tehát pont akkor, amikor lassacskán elkezdtünk télbe váltani. Bár a telek itt nem olyan hidegek, mint otthon – ritkán van mínusz, hó sincs túlzottan sok, inkább eső -, a sötétség sokkal nagyobb és tovább tart.

Reggel 1/2 9-kor még égnek az utcai lámpák, ugyan már nincs teljesen sötét de az a félhomály van, amihez muszáj fölkapcsolnod a villanyt. Délután pedig már olyan 3- 1/2 4 felé elkezd sötétedni. És mindehhez itt Glasgowban még napközben sincs napfény. (Ezt jól ellensúlyozza a nyár, amikor este 11-ig világos van és hajnali 1/2 3 felé már pirkad.) Nem gondoltam, hogy ez mennyire meg fog majd viselni, pedig már otthon is olvastam a skandináv országokban használatos fényterápiáról, illetve arról, hogy a fény hiánya hogyan hat az emberekre.

Az első telemet végigszenvedtem, akármennyit aludtam, reggel egyszerűen képtelen voltam kinyitni a szemem és állandóan elkéstem, mert nem tudtam időben fölkelni és elkészülni. A második évben ezért beneveztem egy úgynevezett SAD-lámpára.

A SAD (seasonal affective disorder) a fény hiánya okozta búskomorság, depresszió, ami leginkább télen sújtja az arra hajlamosakat, illetve felléphet bárhol, bármilyen időszakban, amikor az ember nem jut elegendő napfényhez. Úgy tűnik, már 1845-ben jegyeztek fel “téli búskomorság” okozta tüneteket, de csak az 1980-as évektől kezdték elismerni, mint mentális problémát és kezdték el kezelni. Mind a mai napig nem teljesen tisztázott, hogy mi is okozza egész pontosan. Egy wikipédia cikkely szerint a seasonal affective disorder egy specifier, azaz nem önmagában álló egyedi hangulatbetegség (unique mood disorder), hanem egy szakaszos mintával bíró specifikussága az ismétlődő depressziónak, ami az év egy bizonyos szakaszában jelentkezik és a fennmaradó időben gyakorlatilag nincs.

(Nem is értem, hogy erre miért nem gondoltam, amikor ideköltöztem. Én Szeged után már Budapesten is olyan kevésnek találtam a napsütést…)

Tünetei

Mint a depresszió minden formájának, a SAD-nek is a tünetei között jelentkezik a rossz hangulat és az érdektelenség a mindennapi vagy addig élvezettel végzett tevékenységek iránt.

Ezenkívül jellemzőek lehetnek még az alábbiak:

 • ingerlékenység
 • reménytelenség, kétségbeesettség
 • bűntudat és értéktelenség érzése
 • alacsony önbizalom
 • döntésképtelenség, határozatlanság
 • könnyen könnyekre fakadás
 • stressz és idegesség
 • csökkent szexuális kedv

Mindehhez még társulhat:

 • kevesebb aktivitás, mint általában
 • fáradtság érzése, megnövekedett alvásigény (hypersomnia)
 • letargia
 • dekoncentráltásg
 • megnövekedett étvágy és túlzott evés (hyperphagia)

Ezen tünetek jelentkezését jelezd nyugodtan a háziorvosodnak, ő tud tanácsot adni a kezelésre. Ez lehet fényterápiás kezelés, antidepresszáns vagy terápia, pl. CBT, kognitív viselkedésterápia (cognitive behaviour therapy).

 FOLYT. KÖV.

Hírdetés

Téli hangulat avagy hogyan éljük túl a sötétet 1. rész*” bejegyzéshez 4 hozzászólás

 1. Engen az ilyesmik nagyon érdekelnek szóval legyen is 2. rész 🙂 tetszik ahogy leírod, érdekes és mégse komolytalan.

  1. Örülök, hogy tetszik! A második részben szeretném majd a lámpát is bemutatni, amelyiket használom. Hasznos kis jószág, annyi szent!

Ehhez mit szólsz?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s