A zöld-fehéreknek szurkoltam

Augusztus 28-án, szerda estére egy különleges programot terveztünk Judittal. Kedves Steven Hughes kollégám tanácsára jegyet vettünk a Celtic – Shakhter Karagandy focimeccsre!

Életemben nem voltam még ilyen nagy meccsen, pláne nem egy olyanon, ahol az UEFA-kupába való bejutás a tét! (UEFA-kupának mondjuk ezt egyáltalán?! Mindegy, bárki kérdezi, angolul el tudom mondani…) A jegyeket £25-os áron vettük + £3 internetes vásárlási díjat számoltak föl rá, amire nem számítottam, de ezért cserébe kaptunk is szolgáltatást. Péntek este 6 után vettem meg a jegyeket és hétfőn reggel már be is dobta a postás a levelet és a számlát róla.

A meccset a Celtic Parkban (hívják Parkheadnek, illetve Paradise-nak is) játszották, ami a legnagyobb stadion Skóciában, befogadóképessége 60.500 fő körül van (találtam 60.832-t és 60.355-öt is egyes oldalakon). Nem volt nehéz odatalálni, lévén, hogy zöld-fehérbe öltözött embertömeg folydogált – mit folydogált, ömlött! – az utakon, velük volt tele a vonat is. Mi csak követtük őket 🙂 Kortól és nemtől függetlenül úgy tűnt, mindenkinek ez a program estére. A tömeg amúgy nagyon békés volt, egy-két ittasabb egyén volt csak. Ilyenkor szigorúan tilos alkoholt vinni a vonatokra is és az állomásokon áll egy-két rendőr (semmi rohamsisakos-gumibotos-páncélos kommandós menet, mint Budapesten).

A stadion hatalmas. Több bejárata van, illetve inkább úgy fogalmazok, körbe bejáratok vannak. A jegyen a szektor száma mellett egy szín is jelölve van, a bejáratok fölött ilyen színekkel jelzik, hogy melyik szektorba vezetnek az ajtók. Mindenfelé segítők, stewardok állnak és néhány lovasrendőr felügyeli a rendet. A táskánkat átnézték, semmilyen fegyvert, illetve üveget, palackot nem lehet bevinni. A büfében alkoholt nem árulnak. Ellenben van bovril, amit nem próbáltunk ki végül. Ez meleg marhalé. Igen. Teaszerű marhahúslé. Focimeccsek elengedhetetlen kelléke. Azt hiszem, maradok a rica+tökmagnál…

Jó helyre sikerült kapnunk jegyet, nem volt körülöttünk nagy a tömeg, és jó volt a kilátás is. Alattunk az “Adj egy ötöst!” pacsizós férj-feleség ült, mellettünk pedig egy ölelgetős nagybácsi-unokaöccs páros. A házaspár feleség része folyamatos taktikai tanácsokkal látta el a futballistákat, úgymint “Run! Run!” (Fuss, fuss!), illetve egyszer a “A labda! Valaki szerezze meg a labdát!” stratégia is elhangzott a szájából. Azt hiszem, kissé elnyomta a tömeg a hangját, de szerencsére a Celticnek volt már egy hasonló technikai alapokon nyugvó védekezési-támadási stratégiája, így végül 3:0-ra nyertek is.

Kitörő volt az öröm. Mindenki ugrált, visongott, énekelt.

Az utolsó pár percről készült videón néha elég ramaty a kép, ilyenkor tapsolok-ugrálok, ezért nem lehet rendesen látni, de azért remélem, a többi része átadja a hangulatot 🙂

Ti vettetek már részt nagyobb sporteseményen?

 

Ehhez mit szólsz?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s