Nem tudod, hol van a kissöprű meg a lapát?

-kérdeztem a macskától a nappali közepén állva. (A konyhában és a fürdőben ugyanis már kerestem, de ott nem volt, ezért néztem körül a szobában is, hátha ott megtalálom.) Nem tudta.

Ekkor jutott eszembe, hogy megnézem a… helyén. És ott volt! (Mellesleg pont ott van a  helye a partvis mellett, amit előtte vettem ki, hogy összesöpörjek…)

Elgondolkodtam ezen egy kicsit. Egyáltalán, miért nem a legkönnyebb utat választottam a lapátkeresésre? Az lett volna a legegyszerűbb, ha ugyanúgy, mint a partvisért, a lapátért, kissöprűért is a helyükre nyúlok először. Még logikus is lett volna a tetejébe.

Vajon hányszor választjuk önkéntelenül is a bonyolultabb módot valami elvégzésére? Ha valami pofonegyszerű, az nem lehet jó?

Most Edinburghban dolgozom, és ott a kantinban az ajtón áll a felirat:

simple is not stupid, it’s success

Azaz az egyszerű nem hülyeség, hanem siker.

A hétvégén, jövő héten gondolkodj el, miközben a dolgaidat végzed: lehetne valamit egyszerűbben? Vagy akár csak másképp?

Hadd mondjak egy példát, amit én mostanában valósítottam meg.

Mivel naponta ingázom, a reggeleim, khm, hát hogy is mondjam, eléggé kapkodósak – de csak miután már kikókadtam magam az ágyon egy jó félóráig, egy kávéval meg a macskával -, ezért reggelizni nincs időm. Viszont a gyógyszeremet ajánlatos evés közben vagy után bevenni. Nagy baj nem lesz belőle, ha nem, úgyhogy eddig csak úgy magában bevettem reggelenként. Csakhogy a nagy sietség miatt ez elég sokszor elmaradt. (Ilyen “24 óra alatt kiüríti a szervezetedbe a cuccot” jellegű, az össze-vissza szedése nem túl hatékony.)

Első ötleteim között szerepelt a reggeli belesűrítése a reggeli készülődésbe (mondjuk, ez csak kósza ötlet volt, ennyire ismerem magam, hogy ez nem fog megvalósulni), illetve a cipeljem magammal a gyógyszert a táskámban és majd az irodában beveszem megoldás is.

De aztán elvetettem ezt is, mert eszembe jutott egy sokkal jobb és sokkal egyszerűbb ötlet. Ezentúl esténként veszem be!
Ugyanúgy az éjjeliszekrényen tartom, nem kell táskába be-, táskából kipakolászni hétvégenként, az azonos időben történő bevétele is megvan és akkor tudom megtenni, amikor nem kell már sehova sietni, semmit csinálni.

Lehet, hogy ez számodra nem releváns, csak azért osztottam meg, hogy lásd, nem nagy reformokra kell gondolni! Elég egy apró változtatás a nyugalomhoz. Vagy amit épp el szeretnél érni. (Például azt, hogy ne nyelje el a paplanhuzat a többi ruhát a mosógépben.)

Írd meg, te mit egyszerűsítenél az életedben? Ha megvalósítottál már valamit, azt is oszd meg a hozzászólásokban, lehet, hogy másnak is pont kapóra jön az ötleted!

Hírdetés

Ehhez mit szólsz?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s