Esmeralda és Izaura hatásának összehasonlító elemzése a kelet-közép európai középkorú nők autonóm identitásfejlődésére a ’90-es években

És most, hogy a fiúk kimentek a szobából, végre beszélhetünk a … Na, nem a hüvelygombáról, hanem olyan “nőihigiéniás” eszközökről :), amelyeket környezetbarát módon használhatunk.

Az előző posztban már kitárgyaltuk a mindentfelszívó-semmitkinemeresztő-láthatatlan-érezhetetlen betéteket és azt, hogy Indiában, illetve általánosságban a fejlődő országokban sajnos nem mindenkinek adatik meg a lehetőség, hogy ilyeneket használjon. (De érdekes módon Indiában simán lehet kapni o.b. tampont, míg itt Glasgowban csak a lengyel boltokban van.)

De nekünk, Európában ez már természetes, sőt, ha nem lehet válogatni több márka, méret és “luxus” opció szerint (éjszakai, szárnyas, illatozik, énekel, stb.), akkor már meg vagyunk lepődve.

(Még egy érdekesség: az Always itt is Always, de a Libresse-nek nem ez a neve, hanem BodyForm. Mint ahogy az Axe dezodor itt Lynx, a Friskies macskaeledel Go-Cat, az Opel pedig Vauxhall. Csakhogy a kíváncsi fiúk is tanuljanak valamit. A láb pedig nem(csak) egy testrész, hanem mértékegység is 😀 )

MIndenki látott már kékvérű reklámot, fejjel lefelé alvó vagy épp wc-ben ugraló nőt. “Jaj, fehér nadrágban nehogy már lefényképezzenek!” – sikolt az egyikük, de eszébe nem jutott volna valami sötétet húzni magára…

Annyira része az életünknek, hogy amikor először olvastam egy családról itt valahol Angliában, akik csak egy, fényképpel is alátámasztott, befőttesüvegnyi szemetet termeltek egy év alatt, az első gondolatom az volt, hogy “Na jó, na jó, de hát csak nem fogja a világ elé tárni a már használt és kidobott betéteit…! Ahhoz azért gusztus kell.”

De nem is tévedhettem volna nagyobbat.
Annak ellenére, hogy a cikk elindította bennem ezt a gondolatsort, csak két évvel később jöttem rá, hogy nem voltak szégyenlősen eldugott szemetek. Mert erre is van ma már zöld megoldás. Olyan kényelmes, könnyen elérhető és újrafelhasználható megoldás, ami kevésbé terheli meg a Földet, mert nem marad utána nehezen lebomló szeméthalom.

Ez pedig a textil betét. De nemhogy egyszerűen textilbetét, hanem annyi féle-fajta, amennyit csak el tudsz képzelni! A tisztasági betéttől kezdve eü.-i betéteken át inkontinencia betétig minden. (És pelenka is! Csak úgy mondom.) Kicsi, tangába való, közepes, nagy, állítható szélességű, különböző nedvszívó képességű, többféle anyagból, arra az esetre, ha allergiás lennél valamire. Éééés… még a mintájukban és színeikben is változatosak! ♥

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Én a Trojacek-farmon élő Patti-től “szoktam” rendelni – eddig két rendelésem volt, ezért az idézőjel – , már évek óta használom, amiket varrt nekem. (Patti még a patentok színét is az anyag színéhez igazítja.) Ha rákukkantasz az Etsy-re, a bőség zavarával fogsz találkozni, azt garantálom.

Általában vannak előrevarrt szettek, 2-4-6 darabosak, ugyanabból az anyagból, különféle mintával szettenként, érthető leírással a belső nedvszívó réteget, a középső, illetve külső anyagot illetően. Ha nem tetszik egy adott szett, személyreszabott megrendelésre van lehetőség, minden egyes mintát ki lehet választani. (Az első rendelésemnél csak annyit mondtam, hogy színes, vidám anyagokat szeretnék, a másodiknál adtam meg pontos textíliákat.) Ez utóbbi kicsit lassabban készül el, mert nyilván nincs belőle raktáron, de még az Államokból való postázással együtt sem kellett egy hónapnál többet várnom, ha jól emlékszem.

Ha tehát ezen a téren is szeretnél kicsit tudatosabb lenni, kevesebb szemetet termelni, pénzt takarítani meg hosszútávon és/vagy a fogyasztói-eldobói szemléletből picit visszábbvenni, akkor ez egy remek lehetőség. Érdemes lenne körbenézni a Meskán vagy más hasonló magyar oldalon, lehet hogy már otthon is elérhető, akkor pedig egy helyi kisvállalkozást vagy személyt is támogatnál. Ha pedig még nincs, akkor lehetséges, hogy pont neked kellene belevágnod!

Ha van kérdésed, ha kipróbáltad és megosztanád a véleményed, akkor használd bátran a komment szekciót!

Hírdetés

Ehhez mit szólsz?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s