One penny saved…

One penny saved is more than one penny earned, azaz egy megtakarított penny többet ér egy munkával megkeresett pennynél. (adó. ennyi a titok.)

Márciusban elkezdtem rendberakni a pénzügyeimet, pontosabban átnézni. Mert sem megtakarítani, sem adósságot csökkenteni nem lehet anélkül, hogy konkrétan tudnánk, mire megy el a pénzünk. Ha a megtakarítást helyezzük a középpontba, több irányba is elindulhatunk, célkitűzéseinktől függően egyes utak elhagyhatók, nem szükségesek beépíteni az életünkbe vagy éppenséggel csak nem akarjuk bejárni őket. A döntés mindig tőlünk függ, de ezzel vállaljuk azt is, hogy a kimenetel is.  Az alábbi utakat Timi Kincsesfüzetében olvasott elmetérkép (mind-mapping) módszerrel állapítottam meg.

Elmetérkép / Mind-mapping
Elmetérkép / Mind-mapping

(Az a kis kerek középen egy egypennys.)

Lássuk akkor, merre is indulhatunk!

1.* Kövesd nyomon!

Tudod, mennyit és mire költesz? A The Next Door Millionaire (Milliomos a szomszédban) c. könyv szerint a milliomosok tudják, hogy mennyibe kerül a háztartásuk fenntartása, mennyit költenek ételre, ruházkodásra, utazásra, tanulmányokra, stb. éves szinten. Te tudod?

Írhatod egy kockásfüzetbe, tölthetsz le alkalmazást a telefonodra, nyithatsz egy excelt fájlt, ami kényelmes és kézre esik. De dokumentáld! Ne hagyatkozz az emlékezetedre, hogy majd a nap végén összeírod és becsületesen vezess bele minden kiadást. Ismétlem, minden kiadást. Vezesd legalább egy hónapig, hogy kapj egy képet arról, mire is megy el a pénz. Garantált a meglepetés 🙂 Én sejtettem, elég erősen, hogy nekem például az ételekre megy el sok, de nem gondoltam, hogy annyi.
(A nagyon pénzszórós emberek alulbecsülik az elköltött pénz mennyiségét, ezzel csak papíron, feketén-fehéren lehet szembesülni.)

2.* Osztályozd!

Tehát már tudod, mire költesz. Kategorizálhatod a kiadásokat az alábbiak szerint:

  • szükséges (need)
    – állandó összeg?
    – változó, de rendszeres kiadás?
  • kívánatos (want)
    -csökkenthető?
    -elhagyható (teljesen vagy időlegesen)?

3.* Vizsgáld fölül!

Időről-időre érdemes megvizsgálni, hogy van-e változás, illetve, ha változott a célod, lehet, hogy még be tudsz iktatni valamit, ami eddig nem volt fontos.

*ez a három pont szorosabban összetartozik, ezért is számoztam meg őket, az elmetérképen is összeköttetésben állnak (hiába, még azért listában gondolkodom 😀)

Tervezd meg!

Az eszköz nem lényeg, papír vagy masina, de jó, ha látod leírva, mik is a terveid, mi a budget, amivel gazdálkodsz egy hónapban. Tervezhetsz előre, illetve írhatod, hogy a tervezettből mennyit valósítottál meg. Az állandó összegű rendszeres kiadásokkal a legkönnyebb bánni – csoportos beszedési megbízás, rendszeres átutalás vagy pénzfelvét (pl. osztálypénz).. Ha az összeg változó, akkor bizony hagyni kell neki teret. Inkább szánj rá ötezerrel többet, aminek örülhetsz hóvégén, mintsem állj üres zsebbel és “nyerj” esetleg késedelmi kamatot. Rendszeresen tehetsz is félre az ilyen jellegű kiadásokra, így beépítve a havi költségtervedbe.

Luxusjószágok

Lehetnek mindennapi kisjószágok, egy kis kóla itt, egy zacskó chips ott a gyerekeknek, csoki, üdítő, ésatöbbi. Meg ott vannak az exotikusabb egzotikusabb fajták, külföldi nyaralás, síelés, a nagy nyári kertiparti az üdülőben, amit csak azért tartasz, mert Krisztáék is és nem akarsz lemaradni (keeping up with the Joneses)

Be tudod iktatni a háztartási büdzsébe, hogy rendszeresen tegyél félre rá? Esetleg lehet lejjebb adni? Kell egyáltalán költeni rá?(Tényleg 40 embert kell meghívni a kerti partira? Csak a Kanári-szigetekre lehet menni nyaralni, nem jó Martfű, a Balaton vagy Horvátország? Vagy egy staycation? Esetleg ki tudsz használni egy jó ajánlatot az utazási irodában, felhasználhatod a repült mérföldek után kapott pontjaidat.)

Tűzz ki célokat!

Állíts föl fontossági sorrendet!

Miért és mire érdemes megtakarítani, félretenni és hogyan döntsük el, mi a fontos? FOLYT. KÖV.

Ehhez mit szólsz?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s