Újévi fogadalmak – Megéri?

Röviden, meg.

Nagy újrakezdő vagyok, és szeretek általában hétfőn hozzákezdeni dolgokhoz. Nem tudok például életmódot váltani kedden vagy fogyókúrába kezdeni csütörtökön 🙂  (kivéve, ha ama keddi vagy csütörtöki nap történetesen újév napjára esik.)

Év elején pedig különösen szeretek tervezgetni. Tipikus, hogy év kezdetén a cikkek az újévi fogadalmakról és arról szólnak, ki mennyi ideig tartja be őket. Tudjuk, hogy fogyókúrák, egészséges életek, aerobic órák és konditermi edzések kezdődnek ilyenkor tömegével. A Glasgow Club reklámjai már ellepték a metróállomásokat, pedig év közben is lehetne reklámozni.
Mégsem tartanak ki sokan.

Miért nem?

Ha nem megfelelő célokat határozol meg, nem éred el őket. Lehetnek túlzottan magasak, de lehet, hogy éppen túl alacsonyra tetted a lécet.

Milyen a jó cél? SMART 🙂

Specific

Measurable

Achievable / attainable / action-oriented

Realistic / relevant

Time-bound

Azaz konkrét, mérhető, elérhető, valós, határidővel rendelkező.

“Végre lefogyok, ebben az évben tuti!” versus “A barátnőm májusi esküvőjére 6 kg-ot fogyok.”

Eléggé meghatározott, mérleggel mérhető (hajjaj! 🙂 ), 5 hónap alatt 6 kilót fogyni nem túl magas léc, a megfelelő lépésekkel, reális is, nem okoz eü.-i problémát, és az esküvő időpontja behatárolja.

Jó hír, hogy új életet nem csak újév napján lehet kezdeni, sőt, tulajdonképpen bármikor lehet kezdeni! A születésnapod pont olyan jó az életed, céljaid megvizsgálására, átgondolására, mint egy sima hétköznap (pl. a hétfő…), a hónap első napja vagy éppen az utolsó.

Vagy akár  M O S T!

Ha úgy érzed, itt az ideje, ha zavar a súlyod a hozzáállásod, az állandó halogatás, a túl sok és fölösleges pénzköltés, a túlzott fogyasztás, fogj bele ma és a fenti kisokos segítséggel változtass az életeden! Ne feledd, egy új szokás kialakításához 21 napra van szükség. Ha maximalista, perfekcionista vagy, szánj rá 28-31 napot (Flylady szerint ennyi kell. Róla még bővebben később).

Szóval hajrá és ne add fel!

Hírdetés

Újévi fogadalmak – Megéri?” bejegyzéshez egy hozzászólás

Ehhez mit szólsz?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s