A Mentális Egészség Hete – május 12-18.

A Mental Health Foundation minden év májusában egy hetet szentel a mentális egészségnek, minden évben más témával kampányolva. Idén, 2014-ben május 12-18. között tartják a Mentális Egészség Hetét, fókuszban az aggodalom.

Az aggódás érzését mindenki átéli élete folyamán, állásinterjúra készülve, gyereket nevelve, ha kilátásba kerül a létszámcsökkentés a munkahelyen, stb. Az aggódás maga nem betegség és normális érzés bizonyos élethelyzetekben, azonban a tartós és túlzott aggodalom komolyabb mentális problémákat is okozhat.

Az aggodalom egyébként az egyik legelterjedtebb mentális probléma  a világ minden országában. Míg egy alacsony szintű aggódás lehet akár motiváló is, ha hosszan fennáll, akkor eluralhatja az életed.

De mi is az aggodalom? A WikiSzótár értelmezése szerint:

aggodalom (főnév)

 

 

Tartós szorongás a jövő bizonytalansága miatt; folyamatos lelki gyötrődés, félelem és rágódás egy fenyegető veszély, probléma vagy megoldhatatlan helyzet miatt.

A Szó jelentése oldalon ezt találtam:

Magyar nyelv (1862) szótárunk szerint AGGODALOM szó jelentése, értelmezése:

(agg-od-al-om) fn. tt. aggodalmat, tb. aggodalmak. Aggódó, búsuló állapotnak nagyobb, tartósabb foka; kedélyepesztő, szivszorongató érzelem. Aggodalomban lenni, élni.

Mindkét értelmezés kihangsúlyozza a tartósan fönnálló állapotot, de különösen tetszik, ahogyan a régi megfogalmazás utal az aggodalom egészségromboló hatására: a szívet szorongatja, a kedélyt epeszti. (epeszt: gyötör, fogyaszt, belsőleg kínoz)

Ne aggódjunk!*

(*Mivel ez nem olyan egyszerű, lesznek még ehhez a témához kapcsolódó cikkek.)

Hírdetés

Ehhez mit szólsz?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s