20 tipp, hogy több legyen a pénztárcádban

Összegyűjtöttem néhány ötletet arra, hogy lehet egy kicsit spórolni (vagy némi pénzre szert tenni) és hogy ezeknek – a vastagabb pénztárcán kívül – milyen előnyei lehetnek.

1. Adj bérbe: lakáson kívül akár raktárnak való helyet vagy éppen eszközöket, szerszámokat. (Lehet, hogy valakinek épp sarokcsiszolóra van szüksége vagy fúróra, egyetlen alkalomra, amiért nem érdemes venni. De beszélhetünk húsdarálóról vagy épp kolbásztöltőről, nagyon hosszú létráról is.)

Előny: megismerhetsz egy csomó embert, akár még barátokra is lelhetsz. Még egy kis munkához is juthatsz, ha bevállalod, hogy te fúrod föl, te állsz a létrára, stb…

2. Vegyél vissza: nem kell mindig pénzért szórakozni. Mozi vagy dvd-kölcsönzés, gyorséttermi kaják, vidámpark és ugrálóvár, strand, lángos, fagyi (hjaj,…strand!…lángos!…fagyi…!) mind igen tetemes összegre rúghat.

Előny: minőségi időt tölthetsz a családoddal, barátokkal, olyan programokat szervezhettek, ahol tényleg egymásra tudtok figyelni. És nem, nem muszáj otthon ülni és bámulni a négy falat.

3. Egyél kevesebbet gyorskajáldákban, éttermekben.

Előny: ha otthon főzöl, tudod,mi kerül az ételbe és mennyi. Kreatívkodhatsz az étellel és lehet, hogy rájössz, egy őstehetség szakács vagy cukrász veszett el benned.

4. Ne egyél félkész, előre elkészített vagy gyorskajákat.

Előny: egészségesebb életmód (és valószínűleg jobb ízek).

5. Ne légy “márkabuzi”! (Azt hiszem, a helyes kifejezést használtam.)

Nem a márkahűségről akarlak lebeszélni: ha van egy jól bevált, számodra megfizethető mosóporod, amire senki nem allergiás, szép lesz tőle a fehér és nem marad benne a ruhában, akkor ne cseréld le. De ha csak azért veszed meg, mert milyen már, hogy be kellene vallani a kolléganőknek, hogy te nem Arielt, hanem Tide-ot használsz vagy a gyerekeidnek csak Kellog’s Cornflakes-et vagy hajlandó adni, pedig a sajátmárkás pont ugyanolyan jó, akkor gondolkodj el azon, mennyit tudnál spórolni, ha egy kevésbé ismert márkát használnál, ugyanolyan eredménnyel.

Előny: itt egyértelműen a zsebedben maradó pénz. Amit akár fölhasználhatsz arra is, hogy azért néha legyen a strandon lángos… 🙂

6. Nézd át a rezsiköltségeid (víz, villany, gáz). A legolcsóbb tarifán vagy? Van olcsóbb szolgáltató? Vagy kapsz valamilyen kedvezményt, ha most váltasz (pl. szigetelés vagy biztosítás a bojlerre)?

Előny: bár időigényes, de ha lelkiismeretesen végignézed az ajánlatokat, nagyon sokat spórolhatsz!

7. Nézd át az extra kiadásaid! Ilyenek lehetnek például a bankszámlád költségei, TV-előfizetés és a kondibérlet. Csökkents, ahol tudsz.

Előny: azt fogod találni, hogy kevesebbért is élvezheted ugyanazt a szolgáltatást.

8. Spórolj a kütyükön!

Előny: a tavalyi modelleket töredékáron kapod meg, a minősége viszont ugyanolyan lesz.

9. Törekedj multifunkcionális és újrafelhasználható eszközök, termékek használatára: 2 az 1-ben tisztálkodó- és kozmetikai szerek, konyhagépek, törlőrongy papírtörlő helyett, textilpelenka és egészségügyi betét, üvegek.

Előny: több(szöri) használat ugyanazért az árért.

10. Nézz utána. Mindennek. A közlekedés költségének, a biztosítás összegének,  lejáró hűségnyilatkozat esetén az újabb kedvezményeknek.

Kiegészítés: Kérdezz rá. Mert sokszor a nem újonnan jött ügyfelek is megkapják ugyanazt a kedvezményt, ha megkérdezed.

Előny: Olyan kedvezményekhez is hozzájuthatsz, amiket nem reklámoznak.

11. Aludj rá egyet (kettőt, hetet, tizet)!

Előny: rájössz, hogy valóban szükséged van-e arra, amit annyira nagyon akarsz MA.

12. Tudd, mit akarsz. Jó, ha van egy listát azokról a dolgokról, amiket szeretnél megvenni majd hosszabb távon, de nem létszükséglet (nem a tej vagy a liszt, de egy borsosabb árú fűszer, konyhagép, mosogatógép, szerszámok, bútor).

Előny: ha valami épp le van árazva, jóval olcsóbban juthatsz hozzá, mint ha hirtelen felindulásból veszed meg (remekül kombinálható a 11-es ponttal).

13. Vedd meg használtan.

Előny: neked új, másnak nem szemét, amit kidob, így  a környezetnek is jó. Sőt, kevesebbért juthatsz hozzá, ha már használt, de a minőségében még nincs akkora romlás. Ez vonatkozik autóra, babakocsira, ruhára, bútorra, szerszámra, elektronikus eszközökre, könyvre is.

14. Használd ki a városod, falud önkormányzatának, közösségi helyeinek ingyenes programjait (falunapok, ifjúsági programok, művházas, alkotóházas és könyvtári szervezések).

Előny: remek alkalom tartani a kapcsolatot a közösségeddel, új embereket ismerhetsz meg és lehet, hogy rátalálsz valami olyan területre, ahol te tudnál adni a városodnak, közösségednek, ahol te tudnál hozzájárulni valami jobbhoz.

15. Csináld pénzért! Jól tudsz angolul, németül? Vágod a matekot? Brilliáns a gitárjátékod? Odáig vagy a konditeremért? Profin sütsz? Száz emberre is olyan ízesen tudsz főzni, mint 4-re?
Korrepetálj, taníts, vállalj sütést-főzést lagzikban, készíts tortát eseményekre vagy csinálj bármit, amihez értesz, és csináld pénzért.

Előny: élvezheted a hobbidat, szórakozásodat és még pénzt is kereshetsz.

16. Vállalj másodállást.

Előny: Az extra fizetésen kívül lehetőséged van egy másik területen kipróbálni magad.

17. Kuponok, fizetett közvélemény-kutatások vagy termékmintáért végzett tesztek mind-mind hozzájárulhatnak picit a családi kassza terheihez.

Én az alábbi oldalakat használom, ezek angol nyelvűek, de érdemes körülnézni a magyar oldalakon is. A nem-átverős kutatásokkal, piacfelméréssel foglalkozó oldalak professzionális weboldalak és csatlakozni mindig ingyen lehet, nem tagdíj ellenében!
Minden egyes felmérés ér “valamennyit” – ez lehet összeg, mint például a valued opinion oldalán (10 font után fizet) vagy pont, ahogy az opinion world vagy a swagbucks működik. Bizonyos pontegyenleg elérése után fizetnek, általában kuponnal, amit magad választhatsz ki. A swagbuckson pl. kb. 1500 pontért már Amazon vouchert lehet kapni és hogy azon te könyvet veszel vagy olcsó pelenkát, onnantól kezdve már csak rajtad múlik.

Opinion World

Valued Opinions

Swagbucks

18. Egyesülj. Telekocsi, mobilcsomag a családdal vagy a munkahelyen, közös szerszámláda a szomszédokkal vagy haverokkal. Egyedülálló vagy, de valamit egyszerűen képtelenség egy személyre főzni? Oszd meg más egyedülállókkal, hívj meg valakit egyik este, másnap pedig te ugorhatsz be hozzá egy vacsorára!

Előny: közösségépítés, eszközök, idő hatékonyabb felhasználása.

19. Add el a nem használt, fölösleges cuccaid. Ebay, garázsvásár, facebook marketplace, vatera, stb.

Előny: több helyed lesz, valaki pedig olcsóbban juthat hozzá az általa vágyott holmihoz.

20. Használd tovább, és használd újra újként. Mielőtt valami újat vennél, próbáld 3-6 hónappal tovább használni és csak azután cseréld le (pl. a bútort, a még működő autót, stb). Gondold át, tudnád-e használni más funkcióban ugyanazt a tárgyat, újra újként? A facebookon állandóan keringenek raklapokból készült vagy átalakított bútorok, a pinterest is tele van ilyen ötletekkel.

Előny: nem lesz belőle szemét és alkothatsz, kipróbálhatod magad! Ha mégsem jönne össze, akkor pedig nem kár érte, mert eredetileg úgyis ki akartad dobni, igaz? 🙂

Ehhez mit szólsz?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s