A Föld Órája 2014

Ma, március 29-én helyi idő szerint 20:30-21:30-ig tartják a Föld óráját a WWF szervezésében.

A mozgalom Sydneyből indult 2007-ben, azóta már több, mint 7000 város csatlakozott hozzá világszerte, ma már egy nagyobb volumenű mozgalom része. A Föld óráját rendre március végén tartják, a résztvevő cégeket, közösségeket, háztartásokat arra kérik, 60 percre kapcsolják le a nem létfontosságú világítást, áramot, ezzel is kifejezve a bolygó iránt érzett elkötelezettségüket.

Az első évfordulóját 2008-ban ünnepelte, amikor pl. Izrael március 27-én, csütörtökön tartotta meg a Föld óráját, hogy az ne ütközzön a Sabbath-tal. Dublin pedig este 21 órára tette át a kezdetét a 20:00 helyett, északi elhelyezkedése miatt. Ekkor már 26 nagyváros és 300 kisebb is csatlakozott az eseményhez, világítása lekapcsolásával. Olyan híres épületek sötétültek el, mint a sydney-i Operaház, az Empire State Building, a Golden Gate Bridge, a londoni City Hall vagy éppen a Kolosszeum.https://i0.wp.com/upload.wikimedia.org/wikipedia/en/f/fd/Earth_Hour_60%2B_Logo.jpg

A Wikipédia magyar oldala szerint:

“Magyarország először 2008-ban, vagyis a Föld Órája nemzetközivé válásának évében vett részt az akcióban. Abban az évben négy magyar város csatlakozott a világméretű kezdeményezéshez.

2009 volt a Föld Órája igazi világméretű debütálása. Közvélemény-kutatások szerint Magyarország lakosságának 67%-a hallott az akcióról, és 15%-a, vagyis mintegy másfél millió ember részt is vett benne. A világszerte csatlakozó 4000 településből 67 magyar volt, így az ország a nemzetközi élmezőnyben végzett a csatlakozó városok számát tekintve.”

Én tavaly mindent lekapcsoltam és azzal szembesültem, hogy a laptopom csak 45 percet bír már ki töltés nélkül :), idén szerintem még annyit sem fog.

Mit tehetsz Te? Lekapcsolhatsz mindent a lakásban (na jó, a hűtő maradhat 😉 ) és

  • gyertyafényben olvasgathatsz,
  • beszélgethettek vagy
  • társasozhattok
  • elmehetsz egyet sétálni. Még lehet, hogy csillagokat is láthatsz!
  • hallgathatsz zenét a telefonodon vagy a laptopodon és táncolhatsz egy órán keresztül
  • tornázhatsz egy jót, most tuti semmi nem vonja el majd a figyelmed
  • a sötét lakásból kibámulhatsz az utcára és senki sem fogja észrevenni

De ha megerőltetőnek tartod a teljes áramtalanítást, akkor legalább sötétben nézd a tv-t, ne legyen semmi sem töltőn, ha lehet, ne menjen két tv egyszerre és ne menjen a számítógép se, ha úgyis filmet nézel 🙂 Mert bármilyen picit hozzáteszel, az is számít!

Mit lesz a mai programod este 20:30 és 21:30 között?

Hírdetés

Ehhez mit szólsz?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s