Újévi fogadalmak helyett – kezdd az évet kihívással!

Hány éves is vagy? Hányszor tettél életedben már újévi fogadalmat? Na, és hányszor tartottad meg?

Mindannyian hallottunk, olvastunk már arról, hogy mennyire sikeresek az újévi fogadalmak, hogy alig egy hét és a lelkesedés lohad, a motiváció megszűnik, a fogadalom elfelejtődik… Nemhogy év végéig kitartson, még a január végét sem éri meg szerencsétlen!

Talán már rájöttél te is, hogy nem érdemes fogadalmakat tenni, talán most lesz az első év, hogy valami mást szeretnél, mert 2021-hez igazán illene valami jó.

Évekkel ezelőtt, sőt, már több, mint egy évtizede, hogy célokra cseréltem a fogadalmakat, ami nekem sokkal jobban bevált, idén viszont én is kívántam valami újat, valami mást. Kicsit kipróbálni magam, kicsit fölrázni a posványos állóvizet és végre nem csak másokat nézni, hanem magam is kipróbálni…egy kihívást!

Miért is jó a kihívás?

A kihívás koncentrált erőt és figyelmet kíván egy adott időszakon keresztül, ezért, ha nem teljesítesz jól hosszú távú projektekkel, ellenben szereted gyorsan “letudni” a dolgokat, egy lendülettel, a kihívás jellege megfelelőbb lesz számodra, viszont hozzá is segíthet, hogy hosszabb távú, rendszeres szokásokat alakíts ki.

A kihívás rövid ideig tart. Lehet egy havi, heti, 5 napos, 22 napos, stb. Nem kell 365 napra előre megriadni a tét súlyától, elég egy picit előre nézni. Ki lehet bírni, ha fél lábon is. De ha mégsem…

A kihívás nekem mindig egy kicsit a versenyt juttatja eszembe. A versenyben pedig az a jó, hogy nem csak az nyer, aki az első lesz! A verseny nem csak annak maradandó élmény, aki arany-, ezüst- vagy bronzérmes lesz. A versenyen nemcsak másoknál kell jobbnak lenni, hanem magadnál is, mindig egy picit. Ugyanígy, egy kihívást akkor is sikeresen teljesíthetsz, ha nem “nyersz” mindennap.

Január van. (Emberek, 2021! \o/  Hihetetlen, de 2021!) Január pedig mindig december után jön,ez már csak így van, mióta világ a világ, de mégis, minden januárban eljön a komor hétfő, a legszomorúbb, legbúsabb nap, amikor az embereknek a kedve és a banki egyenlege is a béka feneke alatt van. Rendre minden évben az ember többet költ karácsonykor – és sokszor felkészületlenül ér sokakat, pedig nemcsak december után jön január, hanem minden év végén december van -, sokan hitelből, mások csak a meglévő hitelüket cipelik tovább. Ilyenkor kicsit mindenkinek vékonyabb a pénztárcája – nemhiába a “lefogyok” és “leszokom a cigiről” mellett az “idén végre spórolok/odafigyelek a pénzügyeimre” is az egyik leggyakoribb fogadalmak között van.

Miért nem tartasz velem? Próbáljuk meg együtt, még én sem csináltam!

#1 Költekezésmentes január (#nospendjanuary)

A neve magáért beszél, de nézzük, mit is jelent.

Végy egy hónapot, jelen esetben a januárt, és próbáld ki, milyen, ha a lehető legkevesebbet költöd 30 napig.

Szabályok és alapelvek

 • A négy fal azért maradjon meg:
  1. legyen tető a fejed fölött (a lakbért, lakáshitelt fizesd ki)
  2. ahol meleg van és folyó víz meg áram (a rezsit és egyéb számlákat is pontosan fizesd be)
  3. legyen mit enned (erről még később*) és
  4. tudj közlekedni, hogy munkába tudj menni (bérlet, benzin)
 • Teljesítsd a rendszeres, éves/negyedéves, stb. befizetéseket is (biztosítás, tanulmányi díjak, szemétdíj, stb.).
 • Az előre betervezett költések is megengedettek (például december végén lerobbant az autód és azzal jársz munkába, minden januárban leértékelésen veszed a karácsonyi képeslapokat, állatorvosi díj, stb.).
 • Minden alkalommal, ha vennél valamit, tedd föl a kérdést: ez vajon szükség vagy kívánság? (enni szükséges, Starbucks kávé kívánság; a testmozgás szükséges, de ehhez nem kell a legújabb edzőruha vagy konditerem bérlet, you get the drift)
 • Ha kívánság, írd föl egy papírra vagy online vásárlás esetén tedd a kosárba, de ne vedd meg! Ráérsz a hónap végén újra megnézni. Addigra már lehet, hogy ki is megy a fejedből, hogy mennyire kellett neked az a valami.
 • Ha szükség, kérdezz tovább: Föl tudok valami mást használni ugyanerre a célra, amim már van? Ha nem, tudok valakitől kérni egyet kölcsön (pl. fúrót a polc falra erősítéséhez)? Ha ezt sem vagy nem releváns, tudok venni használtan? Meg tudok lenni nélküle esetleg (legalábbis egy ideig)?
 • Helyettesítsd a meglévő szórakozásokat ingyenessel/kevésbé költségessel (mozi helyett nézz dvd-t vagy egy filmet a tévében, étterem helyett hívj meg barátokat egy vacsorára és társasjátékozásra, utazás helyett sétálj/túrázz a lakhelyeden, konditerem helyett tornázz otthon)
 • *Kösd össze más kihívással. Például használd fel a kamrád/konyhaszekrényed/mélyhűtőd tartalmát az étkezésekhez, hogy ezzel is csökkentsd a bevásárlási költségeket a hónapban. Vagy legyen a nospendjanuary kihívásod párja a…

#2 30 napos minimalista kihívás (#30dayminimalismchallenge)

30 napon keresztül mindennap szabadulj meg annyi dologtól, ahányadik nap van. Azaz első nap egy, második nap kettő, harmadik nap három… harmincadik napon pedig 30 fölösleges holmitól, kacattól végy búcsút. Így a hónap végére 465 dologgal leszel könnyebb!

Szabályok és alapelvek

 • Ha digitálisan is lomtalanítasz, pl. az emailjeid között, az inboxod telítettségétől függően egy email lehet 1/10 vagy 1/100 is. Én biztos 100-zal fogok számolni, azaz 100 email törlése 1-et ér. Ahhoz, hogy 10 dolgot kacattalanítsak ki, ezer emailt kell kitörölnöm.
 • Sok azonos holmit számolhatsz egynek is, de többnek is, ezt te döntöd el. Például átnézed a rongyos/nem feszes hajgumikat vagy nem működő hajcsatokat, kiszanálsz 10-et, azt számolhatod 10-nek, de ha sok mindentől akarsz megszabadulni, akkor veheted 1-nek, mint rossz csatok/hajgumik.
 • Amitől meg szeretnél szabadulni, nem feltétlen szemét! Ha az, dobd ki, ha tudod, szelektíven. Ha nem az, csak számodra fölösleges, ajándékozd el vagy add el. Ilyen lehet régebbi törölköző, amit egy állatmenhelynek adományozol vagy a hatodik pohárkészlet, amiből nem isztok, de valaki éppen most költözött be első lakásába és szívesen fogadja.
 • Jó kis motiváció lehet, ha fényképezed mindennap, mi mindennek intesz búcsút.

Bármelyik kihívást is vállalod, kezdd el és oszd meg a tapasztalataid, tippjeid, kérdéseid a hozzászólásokban, a facebookon vagy instagramon a következő hestegek használatával.

#szimplanjokihivas #koltesmentesjanuar #30naposminimal
#nospendjanuary #30dayminimalismchallenge

Ehhez mit szólsz?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s