Advent

Az adventi időszak Szent András apostol napjához (november 30.) legközelebb eső vasárnappal kezdődik, a december 25., azaz karácsony előtti negyedik vasárnappal. Az első vasárnap mindig november 30. és december 3. közé, míg az utolsó vasárnap december 18. és 24. közé esik.

A kapcsolódó szokások és egyházi szertartások közül vannak, amelyeket ma már nem tartunk – ilyen például a kisböjt -, mások ma is szerves részét képezik akár világi, akár egyházi életünknek.

Katolikus körökben elterjedt a rorate, azaz a hajnali mise az adventi időszakban, a liturgia színe pedig a lila. A legismertebb szokás talán az adventi koszorú, amely nemcsak a templomokban, de otthonainkban is megjelenik.

Adventi koszorút először Johann H. Wichern evangélikus lelkész készített 1839-ben, amikor egy szekérkerékre 23 gyertyát erősített és minden nap eggyel többet gyújtott meg. A gyertyák száma ma már 4-re csökkent és ritkán függesztünk szekérkereket, helyette fenyőkoszorúra erősítjük és ott gyújtjuk meg a gyertyákat. A katolikus hagyomány szerint a gyertyák színe lila, kivéve a harmadikat, amely rózsaszín. Ezek jelképezik a hitet, reményt, örömöt és szeretetet (illetve bűnbánatot).

Másik örömteli szokás az adventi naptár készítése, ami szintén régre nyúlik vissza, az 1900-as évekig. Egy német édesanya egy papírlapot 24 részre osztott és mindegyik négyzetre egy kis csokoládédarabkát tűzött, hogy valahogy  megnyugtassa tűkön ülő Gerhard fiacskáját, aki folyton nyavalygott, mert már alig bírta kivárni karácsony estéjét (és az ajándékokat, persze).  Felnőttként kinőtt a nyavalygásból, de kifejlesztette az üzleti érzékét és gyerekkorára visszaemlékezve adventi naptár gyártásába kezdett, a 24 ablakocska mögött csokikat, cukorkákat rejtett el.

(Forrás: Wikipédia)

Ma már szinte bármiből és bárhogyan készíthetünk adventi koszorút és naptárat is, elhagyhatjuk a koszorút, sőt a kör formát is, és már nemcsak csokikkal, hanem akár idézetekkel, programokkal is megtölthetjük a naptárunkat. Ha töltjük egyáltalán valamivel, mert készíthetünk egyszerű számsorokat is vidáman, ünnepi színekbe öltöztetve.

Két éve egy kerámiatálba egész kávészemeket öntöttem és 4 mécsest helyeztem el rajtuk, máskor ugyanezt négy kis pohárban valósítottam meg. Tavaly azt hiszem csak egymás mellé helyeztem 4 gyertyát egy szép tálon, idén pedig ezt készítettem:

1908469_828006493924820_637067802103780586_n

Ehhez mit szólsz?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s