Makulapont? Az meg mi a szöszmő?!

A makulapont röviden az a hely, ahol a makula van. Illetve makulák vannak. De mi is az a makula?

Nagyon sokáig nem is gondoltam arra, hogy a makula egy létező fogalom, egészen addig, amíg egyszer a Károli fordítású Bibliából idézte valaki:  “Hanem drágalátos véren, tudniillik a makula és szeplő nélkűl való báránynak, a Krisztusnak a vérén” (1Pt 1:19). Mindannyian ismerjük ezt a szót, csak lehet, hogy nem gondolunk rá, de fosztóképzős alakját a mai napig használjuk: makulátlan. Márpedig ha valami makulátlan lehet, akkor kell, hogy legyen makula, azaz folt is.

(Ugyanez a helyzet egyébként a “kies” szóval: “örökségem kies helyre esett, örökségem nagyon tetszik nekem”, mondja a zsoltáríró, a kietlen ellentétét használva. Szerintem ezt sem használjuk manapság, pedig milyen jól hangzik!)

Na, de vissza a makulapontokhoz. Flylady hotspotoknak hívja azokat a helyeket a lakásban, ahol rendre fölgyülemlenek a holmik. Ide érdekes módon soha senki nem pakol, ide csak úgy odalesznek a dolgok. Az előtérben levő asztalkán maguktól gyűlnek a levelek és szórólapok, az ebédlőasztalon a tankönyvek, újságok, a széken a hajtogatnivaló ruhák, a sarokban a szennyes, a wc-papír gurigák a fürdőszobában, ésatöbbi. És ezek azok a helyek, amelyeknek a kordában tartásával a rendnek már egy látható fokát el tudjuk érni.

∞∞∞Θ∞∞∞

Feladat a mai napra:

≡ Reggel öltözz föl, húzz cipőt, tedd föl a sminked, stb.

≡ Este fényesítsd ki a mosogatód.

≡ Válassz ki egy makulapontot a nappaliban és egy másikat egy tetszőleges helyiségben. Állítsd be az időzítőd 2 percre vagy kapcsolj be egy zeneszámot, és amíg le nem jár az idő, pakolj ezen a területen.
Figyelem: Ha nagy a kupi, a 2 perc alatt nem fogsz végezni, de hagyd abba. Ne 2 perc alatt pakolj össze, hanem 2 percig pakolj! Nagy lesz a kísértés, hogy befejezd. De ne tedd. Ha eddig napokig ott állt, most is várhat még egy napot.

Preventív terápia gyanánt használjuk a PUPA-t. Szedd fel, tedd el (pick up, put away) – ha befejezted a teázást, vidd ki a bögréd a mosogatóba, ha elolvastad az újságot, tedd a tartóba vagy dobd ki. A levetett ruha menjen a szennyesbe, a ceruzák, tollak a helyükre az íróasztalon. Munka végeztével az irataidat tedd a tartóba vagy az íróasztal fiókjába. Ennyire egyszerű. (Ugye?)

∞∞∞Θ∞∞∞

Kacattalanítás:

Mai célpont: az éjjeliszekrényed (vagy amit annak használsz. Ha nincs ilyen, válassz egy polcot vagy fiókot a ruhásszekrényből.) Nézd át, mi minden gyülemlett föl – ami nem oda való, azt tedd a helyére, a szemetet dobd ki, ha rájöttél, hogy valami fölösleges, tedd az 1., 2., vagy 3. dobozba.

192Ha kész vagy, tegyél egy szép gyertyát vagy fotót (vagy bármi szépet, kedveset) a szekrénykére.
Az én “öltözőasztalom” (egy teszkós fehér komód egy fölé akasztott tükörrel) ilyen lett:

Ugye, nem is olyan nehéz?

Egy gondolat “Makulapont? Az meg mi a szöszmő?!” bejegyzéshez

Ehhez mit szólsz?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s